Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SÁRKÁNYOK

 A sárkány egy mitikus lény, jellemzően nagy és hatalmas hüllőmágikus vagy spirituális tulajdonságokkal.

 

A Nagy Földi Sárkánydraco-rex.jpg A bolygónkon található leggyakoribb sárkányfaj a nagy földi sárkány, vagy közismertebb nevén a Draco rex Cristatus.
Ezek a nagy termetű, szárnyas lények tizenöt és harminc méter közötti hosszúságúra nőnek meg, a szárnyuk fesztávolsága eléri a harminc métert. Színük rendszerint zöldes-barna, pikkelyeik a citromsárgától a smaragdzöldig minden színben pompáznak. Vannak olyan földi sárkányok, amelyek tüzet tudnak lehelni, jóllehet ennek ereje nem olyan nagy, mint a tűzsárkányoké.
A földi sárkány kiválóan tud repülni és vitorlázni. Bár hatalmas termetük megnehezíti a felszállást, de ha egyszer elérték a nagy magasságot, puszta vitorlázással, a szelek hátán hatalmas távolságokra képesek eljutni.
A Draco rex zárkózott, befelé forduló lény. Nem szívesen tűri meg maga mellett a társait, leszámítva a párzási időszakot, de akkor sem hosszú időre. E magatartását az a szándék vezérli, hogy elkerülje az ennivaló és a nőstények birtoklása feletti vitákat. Tekintettel hatalmas erejükre és méretükre, az ilyen viták végzetes kimenetelűek lehetnek. Érdekes viszont, hogy amikor egy földi sárkány megöregszik, keresi egy fiatal példány társaságát, hogy leckéket adjon neki sárkánybölcsességből, és hogy rá hagyományozza kincseit.

 

Wyvern 
wyvren.jpgA legtöbb sárkánytól eltérően a wyvern kétlábú. Mivel azonban a Föld legnagyobb sárkánya, két lába is tökéletesen elegendő, hogy elragadjon egy nagy szárazföldi emlőst. Már Hérodotosz és Plinius is megemlíti, hogy a wyvern szereti az elefántot. Elképzelhető, hogy az arab legendák elefántokra vadászó óriásmadara, az úgynevezett rok , rukh szintén egy wyvern lehetett. S összetéveszthető a magyar mennydörgősárkánnyal, mely legközelebbi rokona.

 

 

 

A wyvern tojása testméretéhez képest nem olyan nagy, csupán 8-10 liter űrtartalmú. A héj fehér, esetenként halványsárga, s porcelánszerű. Miután a tojásait kitojta, a wyvern-anya hűségesen védelmezi kicsinyeit, melyek hat hónap múltán kelnek ki. Madagaszkár egész területén elterjedt, de őshonos még Afrika délkeleti és északkeleti részén is (főleg a Nílus mentén). Madagaszkár északi részén húzodik az Ankarana nevű hegység, melynek pengeélességű tűsziklái között egy hatalmas wyvern-állomány él.


Méretek (egy kifejlett egyedé): hossz: 15-16 méter; magasság (ha nem terjeszti ki hatalmas szárnyát): 5-5,5 méter; szárnyfesztávolság: 30-32 méter.
 

 

 

 

 

 

 

 

Európai sárkány 


Ez a faj a legintelligensebb, de egyben a legvadabb is. Arról ismert, hogy szereti a kincseket (gyűjti is őket, azt is észreveszi, ha egy 20 centis aranykancsót is elvesznek tőle) és tüzet okád. Ma már csak ritkán látnak, mivel szinte az összes példányt kiirtották a sárkányölők. 3-4 évente vedlik és imád beszélni. Egyébként az európai sárkánynak két alfaja van: egy "szokványosabb" (hosszúkás pofa, izmos négy láb, két szárny...) és egy másik, kicsivel alacsonyabb, aminek pofája és tüskéi is máshogy rendezkednek el. 
A sárkányszív című filmben is egy ilyen sárkány a főszereplő, neve Draco.

 

sarkanysziv.jpg

 

Baziliszkusz 
A baziliszkusz képes alakot váltani, ezért nehéz észrevenni. Ha szarufára felakasztunk egy döglött baziliszkuszt, távol tartja a pókokat és a fecskéket. Az igazi alakjuk valószínűleg sárkányra hasonlít; két hosszú hátsó lába van és két mellső lába, amit csak az áldozat megragadására használ, csont-sovány.baziliszkusz.jpg Akik a vadonban élő baziliszkusz után kutatnak, vigyenek magukkal egy tükröt, mert ha a baziliszkusz két ellenséget lát - a megfigyelőt, valamint a tükörben saját magát-, akkor saját tükörképét tartja veszélyesebbnek, és azt támadja meg, közben pedig a megfigyelő nyugodtan jegyzetelhet. 
Harangvirágos erdők mészköves dombvidékein él, színe barna, esetleg piszkos zöld. Harapása a legnagyobb fegyvere, ugyanis mérgező.

 

 

GALLÉROS SÁRKÁNY

 

 

galleros.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez a faj főként a barlangi sárkányra hasonlít, a föld alatt lakik, üregekben, lyukakban. Mivel szokott a barlangival barátkozni és közeli rokonok is, gyakran szokták őket összehasonlítani, csak két különbség van köztük: a gallérosnak van szárnya, és csak két lába van, két hátsó, ami izmos, minta  wyverné. Undorító szokott lenni, azért, mert úgy falja fel áldozatát, hogy az még él, s lenyeli. Ezután lemegy a táplálék az első gyomorba, s utána kiöklendezi, majd tüzével megsüti, s utána eszi meg, hogy kerüljön a második gyomorba. Hiába, minden állatfajnak van valami gyengéje. Lehellete mérgező füst, káros minden élőlényre (leszámítva saját magát). Adatok:

Méretek: felnőtt: 11 m hosszú, 2 m magas; fióka: 4 m hosszú, fél méter magas; súly (felnőtt): 250 kilogramm

 

 

 

 

 

Északi Jégsárkány 

 

 

Izland és az Északi-sark havas, jeges pusztáin is tartanak megfigyeléseket sárkánytudósok. Mindezt azért, mert a fent leírt helyeken él egy ritka, intelligens sárkányfaj, melynek életmódjáról keveset tudunk. Ez az északi szárnyas jégsárkány, melyet csak északi sárkány, vagy jégsárkány néven emlegetnek, ugyanis ez a faj kifejezetten kedveli a havat és a hideget. Az évezredek múlásával pikkelyei keményebbek és fehérebbek lettek. Szinte ugyanúgy néznek ki, mint a szárnyas földsárkányok, néhány kivétellel: pikkelyeik halványabbak, csúszósabbak és jegesebbek, tapogatók helyett pofájukról jégcsapok lógnak alá.

 

eszaki.jpg

A farkuk végén lévő nyílszerű kemény tüske (ami minden sárkányfajnál megtalálható) pedig irtózatosan kemény jégdarab. A sárkány hűsítő tüzet használ, ugyanis ha igazi, meleget adót fújna, könnyen megbetegedne és akár kómába is esne. E helyett halványkék lángok csapnak fel szájából, amik „megfagyasztják” és jégtömbbe zárják az áldozatot. Félelmetes faj. Három-négy tojása lehet életében egy nősténynek, melyet mindig elás a mély hóban. Mindig visszatér a „fészekhez” és ellenőrzi, nem törtek e széjjel, vagy a kicsik élnek-e még. Adatok:

 

Méretek (kifejlett egyedéi): hossz: 12 méter; magasság: 4,5-5 méter; szárnyfesztávolság: 22-23 méter.

Pikkelyszín: fehér, halványkék.

Természete: rendkívül vad faj, ha becsapják, többé nem nagyon bízik meg senkiben.

Lakhely: havas barlangok.

Táplálék: jegesmedvék, fókák és néhány hal, ami odatéved.

 

 

 

 

Veszélyei: jeges tűz, karmolás, taposás, harapás, a nyíl alakú tüskével való szúrás, döfés és vágás. Egyebek mellett nem ajánlatos alkudozni vele, mert ha nem az ő észjárásának megfelelően adjuk elő mondókánkat, könnyen a gyomrában végezhetjük, vagyis magas intelligencia.

 

 

 

 

 

 

 HYDRA  Draco bustrum

 

 

 

 

Furcsa a hidra - mert a történelemben legtöbbször (vagy mindig) olyan sárkányokról számoltak be, melyeknek egy, nem annál több  feje volt. Az még furcsább, hogy a hidra nem tüzet, füstöt, vagy fagyasztó lehelletet okád áldozatára, hanem maró hatású, savas köpést. A köpet szétolvasztja a bőrt, majd akkora fájdalmat okoz, hogy az áldozat ordít, de eközben a hidra táplálkozik vele. Undorító! A hidrának általában háróm, öt vagy hét feje van s Dél-Európában, esetleg Észak-Afrikában tartja rettegve a városokat, községeket. 

hydra.jpg

Adatok:

Lakóhely: mocsaras, büdös erdőségek (ez viszont baj, mert a Ichneumon pont ezeket a helyeket kedveli)

Méretek: felnőtt: 13 m hosszú, 8 m magas; fióka: 7 m hosszú, 5 mmagas; súly(felnőtt): 5,5 tonna

Szín: mocsárzöld, barnászöld

Fegyverek: maró hatású köpet, karmok, farokcsapás, fojtás, harapás, mérgezés

Táplálék: halak, saját megóvásából: Ichneumon, madarak, varacskos- és vaddisznók, ember (ezt nagyon szereti)

 

 

 

 

 
 

 

Profilkép
Archívum

Naptár
<< Szeptember >>
<< 2019 >>
Ke Sze Csü Szo Va
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


Statisztika

Online: 1
Összes: 152538
Hónap: 611
Nap: 34