Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SÁRKÁNYOK A MAGYAR NÉPMESÉKBEN + 1 MESE

 A népmesék sárkányai általában sötét erdőben, barlangokban vagy a föld alatt élnek. Gyakran laknak arany-, ezüst- vagy gyémántvárban; kastélyaik nemritkán kacsalábon forognak.

A legkisebb boszorkány című mesében a sárkányember Sárkányországban él, A lóvátett sárkány címszereplője sárkányfalubanPilinszky János két verses meséjében szokatlan helyen laknak: A naphajú királylányban az alvilágból érkezik a sárkány, hogy elrabolja a királyleányt; az Aranymadár sárkánya rideg márványodúban fészkel.

Konkrét lakóhelyüktől függetlenül a sárkányokról általánosságban elmondható, hogy magányosan élnek.

A sárkányok félelmetes volta többek között abból ered, hogy így vagy úgy, de képesek repülni.A magyar sárkányok – külföldi rokonaikhoz hasonlóan – orrlikaikon vagy szájukon keresztül gyakorta tüzet, de legalábbis füstöt okádnak. A hétfejű tűzokádó sárkány című mesében a sárkánynak elapad a tüze, mert nem őrizte.

yami-sarkany.jpg

A sárkányok kisebb-nagyobb mértékben antropomorfok, azaz emberi tulajdonságokkal vannak felruházva. Képesek ember módjára enni, inni, beszélni és ruházkodni. A lóvátett sárkányban a sárkány naiv, hiszékeny, ezért könnyű túljárni az eszéna lángot, hanem mind a hét feje elaludt. Csak akkor éled fel a tüze újból, ha olyantól kér segítséget, aki legalább egy jót tett életében.A magyar mesevilág specialitása a hétfejű sárkány. A fejek számát tekintve a leggyakoribb hetes számon kívül gyakori a hármas és tizenkettes is, ami érthető, mert e számok mindegyike mély szimbolikus tartalommal bír, nemcsak a magyar mesékben, de a legkülönbözőbb népek mitológiáiban és vallásaiban is. 

A tizenhárom hattyú című mesében a sárkány ereje az élet borában rejlik, amihez nehéz hozzájutni: a bor a pincében található kőhordóban, azon belül egy vas-, réz-, ezüst-, arany-, végül egy gyémánthordóban volt elrejtve. Kondás Jankó meséjében a főhős a mind erősebb sárkányokkal azok ólom-, ezüst- és aranyvárában küzd meg.

 

A KOVÁCS ÉS A SÁRKÁNY MESÉJE:

http://mesekukac.hu/a-kovacs-es-a-sarkany/

 

 

sarkany58.jpg

 

 
 

 

Profilkép
Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2020 >>
Ke Sze Csü Szo Va
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Statisztika

Online: 7
Összes: 178232
Hónap: 9507
Nap: 316